Tough Fashion: Tο σκληρό πρόσωπο της μόδας
- 7 Φεβρουαρίου 2018
- Rous News
- Καταχωρήθηκε στο ΓυναίκαΕικαστικά εκθέσειςΜόδα
Δεν υπάρχει ομορφιά ακόμα και στο πιο περίτεχνο ρούχο, αν προκαλεί πείνα και δυστυχία.
Μαχάτμα Γκάντι
Η μη κερδοσκοπική εταιρία NoTraditional σε συνεργασία με την Ecoluxe London παρουσιάζουν την έκθεση «Tough fashion» στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικά από τα πιο βασανιστικά για τους ανθρώπους ή τα ζώα αξεσουάρ μόδας που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων όπως: Bεντάλια από φτερά λευκοκέφαλου θαλασσαετού (American Bald Eagle) και ταρταρούγα (Βικτωριανής περιόδου), Ορειχάλκινες σπείρες για το λαιμό, της φυλής Kayan Padaung (Μιανμάρ, 20αι.), Σετ κοσμημάτων από μικρά κοράλια (Vintage), Παλτό από δέρμα φώκιας (Vintage) κ.α.
Πρόκειται για μια capsule συλλογή ρούχων και αξεσουάρ μόδας από διάφορες εποχές και κουλτούρες, που – με τον τρόπο του το καθένα- έχει φανεί επώδυνο είτε για τους ανθρώπους είτε για ζώα, δίνοντας κυριολεκτική έννοια στην έκφραση fashion victim.
Η Εcoluxe London, που δραστηριοποιείται στο χώρο της αειφόρου μόδας από το 2010, παρουσίασε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη έκθεση στη γκαλερί σύγχρονης τέχνης Andipa στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2017 με την υποστήριξη του Δημάρχου του Λονδίνου. Ένα χρόνο μετά, η έκθεση μεταφέρεται και στην Αθήνα για να αποκαλύψει στο κοινό το σκληρό πρόσωπο της μόδας.
Η είσοδος στην προβολή της ταινίας και το πάνελ είναι ελεύθερη.
Η έκθεση
Στην έκθεση παρουσιάζονται μερικά από τα πιο βασανιστικά για τους ανθρώπους ή τα ζώα αξεσουάρ μόδας που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων:
• Bεντάλια από φτερά λευκοκέφαλου θαλασσαετού (American Bald Eagle) και ταρταρούγα (Βικτωριανής περιόδου)
• Ορειχάλκινες σπείρες για το λαιμό, της φυλής Kayan Padaung (Μιανμάρ, 20αι.)
• Σετ κοσμημάτων από μικρά κοράλια (Vintage)
• Παλτό από δέρμα φώκιας (Vintage)
• Κάπα από δέρμα οσελότου (Vintage)
• Tσάντα από δέρμα αρμαντίλο (Vintage)
• Τσάντα από δέρμα αλιγάτορα (Σύγχρονη)
• Τσάντα από δέρμα πύθωνα (Σύγχρονη)
• Μεταξωτά παπούτσια «Χρυσού Λωτού» – μήκους 7,62 εκ. (Κίνα, αρχές 20ου αι.)
• Δερμάτινα παπούτσια «Ασημένιου Λωτού»-μήκους 10,15 εκ. (Κίνα, αρχές 20ου αι.)
• Μπόα από φτερά έμου (Σύγχρονο)
• Πήλινος δίσκος για τα χείλη, διαμέτρου 8 εκ. (Αιθιοπία, 20ος αι.)
• Γόβες «killer heels» (Σύγχρονες)
• Εσάρπα από δέρμα Αστρακάν (Vintage)
• Κορσές (Σύγχρονος)
Βιογραφικά
Ecoluxe London
Η Ecoluxe London, με έδρα το Λονδίνο, δραστηριοποιείται στο χώρο της αειφόρου μόδας και είναι η πρώτη «πλατφόρμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέβαλλε την οικολογική πολυτέλεια ως τρόπο ζωής. Το επίκεντρο της φιλοσοφίας της, η υπεύθυνη πολυτέλεια: ποιοτικά προϊόντα από ανανεώσιμες πηγές, που έχουν αποκτηθεί με δίκαιες συναλλαγές.
Η πρώτη κλαδική έκθεση της Ecoluxe London διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2010 κι εγκαινιάστηκε από τη Miriam González Durántez, σύζυγο του τότε Βρετανού Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Nick Clegg, και είχε εξαιρετική υποδοχή από τα εθνικά και διεθνή μέσα. Έτσι, εδραιώθηκε η παρουσία της έκθεσης Ecoluxe London δύο φορές ετησίως κατά την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου με εκθέτες από όλον τον κόσμο. Συγχρόνως, εκτός από την προώθηση επιλεγμένων εταιριών που πληρούν τα κριτήρια της αειφορίας, η Ecoluxe London συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε πολλές χώρες, με ρόλο συμβουλευτικό ή/και ενημερωτικό.
Από το Σεπτέμβριο του 2017, λόγω πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, η ομάδα της Ecoluxe London, αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και τη διαφοροποίηση της εμπορικής της δραστηριότητας, διατηρώντας πάντα με συνέπεια τις αξίες της.
Στάμω Αμπατιέλου
Η Στάμω Αμπατιέλου είναι πτυχιούχος του London College of Fashion και κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Μετρά 30 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία ενδυμάτων πολλών χωρών και είναι μόνιμη λέκτορας του τμήματος Σχεδίου Μόδας του Istituto Marangoni του Λονδίνου. Το 2010 δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική πλατφόρμα Ecoluxe London, για την προώθηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αειφόρου πολυτελούς μόδας. Είναι συλλέκτρια υφασμάτων και παραδοσιακών ενδυμάτων και αξεσουάρ από όλο τον κόσμο.
Ιουλία Σταυρίδου
Σπούδασε Σκηνογραφία και Ενδυματολογία στο Conservatoire du Theatre και Ζωγραφική στο École National Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από 40 κινηματογραφικές ταινίες. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Θ. Αγγελόπουλο, Γ. Οικονομίδη, Χ. Δήμα, Κ. Γαβρά, Ελ. Αλεξανδράκη, Αγγ. Αντωνίου, Κ. Ευαγγελάκου, Τ. Ψαρά, Π. Βούλγαρη, Β. Βαφέα, Ν. Κορνήλιο, Λάκη Παπαστάθη κ.ά. Στο θέατρο έχει εργαστεί για Κρατικές, Δημοτικές και Ελεύθερες Σκηνές σε πάνω από 60 παραστάσεις, με σκηνοθέτες τους Ζυλ Ντασέν, Γ. Αναστασάκη, Γ. Μπακόλα, Β. Βαφέα, Β. Παπαβασιλείου, Θ. Γκόνη, Γ. Αρμένη, Π. Βούλγαρη, Στ. Ντουφεξή, Σπ. Βραχωρίτη, Β. Νικολαϊδη κ.ά. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει βραβευτεί οχτώ φορές για τις κινηματογραφικές δουλειές της από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ΥΠ.ΠΟ., ΕΑΚ, Φεστιβάλ Δράμας. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει τιμηθεί με Αριστεία του ΑΠΘ (2016).
Ταυτότητα έκθεσης
Συνδιοργάνωση: ΑΜΚΕ NoTraditional & Ecoluxe London
Εκθέματα από την ιδιωτική συλλογή της Ecoluxe London
Curator: Στάμω Αμπατιέλου, συνιδρύτρια Ecoluxe London & μόνιμη λέκτορας του Istituto Marangoni στο Λονδίνο
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ιουλία Σταυρίδου, ενδυματολόγος-σκηνογράφος
Η αφίσα είναι βασισμένη στα Xograms του Hugh Turvey
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος
Επικοινωνιακή υποστήριξη: Κέντρο Ημέρας Ανάσα
Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια 9 Φεβρουαρίου στις 18:00
Διάρκεια: 9-28 Φεβρουαρίου και ώρες 17:00-22:00
Πληροφορίες
Email: leo@trianon.gr
Τηλέφωνο: 210 8215469
Links
http://www.ecoluxelondon.org/
www.stamo.co.uk
http://www.trianon.gr
Η Εcoluxe London, που δραστηριοποιείται στο χώρο της αειφόρου μόδας από το 2010, παρουσίασε για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη έκθεση στη γκαλερί σύγχρονης τέχνης Andipa στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2017 με την υποστήριξη του Δημάρχου του Λονδίνου. Ένα χρόνο μετά, η έκθεση μεταφέρεται και στην Αθήνα για να αποκαλύψει στο κοινό το σκληρό πρόσωπο της μόδας.
Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Μαρία Αμπατιέλου, εκπρόσωπος Ecoluxe London
Δημήτρης Γραμματικογιάννης, fashion editor, eco-stylist
Μαρία Κούντζα, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ
Χρήστος Παπασιδέρης, αγγειοχειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης
Συντονίζει η Βασιλική Γραμματικογιάννη, δημοσιογράφος της στήλης ecovoice της Athens Voice.
Πρόγραμμα εγκαινίων 9 Φεβρουαρίου:
6μ.μ. Προβολή της ταινίας Κυνηγώντας κοράλλια/Chasing coral (Τζεφ Ορλόφσκι, 90′, 2017)
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μια ομάδα δυτών, φωτογράφων κι επιστημόνων ξεκινούν μια συναρπαστική περιπέτεια στον ωκεανό για να ανακαλύψουν το λόγο και να αποκαλύψουν στον κόσμο τα μυστήρια του βυθού.
8μ.μ. Πάνελ με θέμα: «Fashion victim VS victim of fashion»
Συμμετέχουν: Μαρία Αμπατιέλου – εκπρόσωπος Ecoluxe London, Δημήτρης Γραμματικογιάννης – fashion editor, eco-stylist, Μαρία Κούντζα – Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ, Χρήστος Παπασιδέρης – αγγειοχειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Δρ. Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης. Συντονίζει η Βασιλική Γραμματικογιάννη – δημοσιογράφος.
Η είσοδος στην προβολή της ταινίας και το πάνελ είναι ελεύθερη.
9 – 28 Φεβρουαρίου [Εγκαίνια: 9 Φεβρουαρίου στις 6μ.μ.]
στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα)
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 5μ.μ. – 10μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.