Τα 12 καλύτερα πάρκα της πόλης
Πράσινες γωνιές για μία «ανάσα» μέσα την πόλη για βόλτα, πικ-νικ, άθληση, περπάτημα, κ.α.
Πάρκα, ιδανικά για βόλτες στη φύση, στις μικρές αλλά πολύτιμες εστίες πράσινου που αποτελούν μία ανάσα ζωής.
Εμείς συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας πάρκα στην Αθήνα που σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη.
Πάρκο στο ΚΠΙΣΝ
Το πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια στον πιο αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων. «Όταν ο αρχιτέκτονας Renzo Piano βρέθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή, αντιλήφθηκε ότι η επαφή των κατοίκων με τη θάλασσα είχε χαθεί και η συνοικία έχει χωριστεί από τη θάλασσα με έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Θέλησε μέσω του σχεδιασμού του, να μετατρέψει το νόημα της λέξης Καλλιθέα σε πραγματικότητα, δηλαδή να δημιουργήσει ένα τόπο με «καλή θέα», και να επαναφέρει τη σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, αλλά και ως φυσική παρουσία στον χώρο του έργου. Ένας από τους τρόπους που προσπάθησε να το κάνει ήταν ανυψώνοντας το έδαφος και σχεδιάζοντας ένα κεκλιμένο πάρκο που από τη στεριά κατευθύνεται στη θάλασσα» έτσι γεννήθηκε το πανέμορφο πάρκο του ΚΠΙΣΝ που φιλοξενεί τις βόλτες μας κάθε Πρωτομαγιά.
Λόφος του Στρέφη
Μεταξύ Εξαρχείων και Νεάπολης, όλο ευθεία από Ιπποκράτους και στο τέρμα της Θεμιστοκλέους δεξιά, κάπου εκεί κρυμμένος στην καρδιά της Αθήνας, βρίσκεται ο λόφος του Στρέφη. Παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια κυκλοφορούν στο πράσινο τοπίο με τους κόκκινους βράχους, με το μικρό υπαίθριο θεατράκι που φιλοξενεί το ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, με το γήπεδο μπάσκετ που πήζει από τον Αστέρα Εξαρχείων και την παιδική χαρά του. Αν ρωτήσετε τους πιο ψαγμένους επιμένουν να τον λένε λόφο Αγχέσμου -από το άγαλμα του Αγχέσμιου Διός που πιθανολογείται να βρισκόταν εκεί-. «Τόσο το λατομείο όσο και ο λόφος άνηκε στην οικογένεια Στρέφη, μόλο που το λατομείο ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του ΄20, όταν η γυναίκα του αξιωματικού Στρέφη βρήκε την μπουγάδα της κατακόκκινη, πείθοντας τον άντρα της να δενδροφυτεύσουν την περιοχή, παρά τις αντιρρήσεις του αδερφού του και ιδιοκτήτη του λατομείου» θα τους ακούσεις να λένε σαν παραμυθάκι.
Ακαδημία Πλάτωνος
Βαφτίστηκε από τον πρώτο οικιστή και ήρωα Ακάδημο, και τη φιλοσοφική σχολή, την Ακαδημία, που ίδρυσε ο Πλάτωνας το 387 π.Χ.. Η Ακαδημία Πλάτωνος, κοντά στην οδό Λένορμαν και τη Λεωφόρο Αθηνών, αποτελεί μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας με λαμπρό παρελθόν. Δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνα, το πνευματικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας που καθόρισε τη φιλοσοφική σκέψη του σύγχρονου πολιτισμού μας, το πάρκο της Ακαδημίας φιλοξενεί καθημερινά ποδηλάτες, πικ νικ-τζάδες, δράσεις οργανώσεων και οικογενειακές περατζάδες. Όταν ανοίξει η εστίαση, επισκεφτείτε οπωσδήποτε και το συνεργατικό καφενείο, μοντέλο συνεργατικής, φιλικής προς το περιβάλλον, κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) και αλληλέγγυας οικονομίας, που λειτουργεί από το 2009 κοντά στο πάρκο, γνωστό για τους λίγους και καλούς θαμώνες του.
Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
Καλύπτει έκταση 480 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών. Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας πρωτοδενδροφυτεύτηκε το 1976, ενώ μέχρι μέχρι το 1997 φιλοξενούσε ζωολογικό κήπο, με άγρια ζώα που σήμερα έχουν μεταφερθεί στο φυσικό τους περιβάλλον (Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», στο Νυμφαίο της Φλώρινας). Ιδανική απόδραση για την Πρωτομαγιά αφού προσφέρει άπλετο πράσινο για βόλτες, αλλά και πικ-νικ!
Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής
Στη Λεωφ. Μεσογείων λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση Κατεχάκη, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στεγάζεται το Πάρκο σχολής Χωροφυλακής. Ο χώρος διαθέτει ένα μικρό δασάκι με ψηλά πεύκα, ευκαλύπτους, θάμνους και πράσινο, παγκάκια και χώρους ξεκούρασης, μια μικρή παιδική χαρά και ένα μικρό ζωολογικό κήπο που περιλαμβάνει πάπιες, χήνες, κότες, φραγκόκοτες, παπαγαλάκια, ωδικά πτηνά, κουνέλια, παγόνια αλλά και σκυριανά αλογάκια! Ιδανικό για αθλητικές δραστηριότητες και βόλτες.
Πάρκο Στρατάρχου Παπάγου
Ανάμεσα στις οδούς Πεντέλης και Κορυτσάς βρίσκεται το πάρκο Στρατάρχου Παπάγου. Ο άπλετος χώρο του σήμερα είναι γεμάτος από πλακόστρωτους διαδρόμους για περπάτημα, 10.000 είδη φυτών, μεγάλη ποικιλία δέντρων, χώρο για πικ-νικ και παιδική χαρά. Παράλληλα, λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδο τέννις με κερκίδες, ενώ στο κηποθέατρο του πάρκου διοργανώνονται συχνά πλούσιες καλοκαιρινές εκδηλώσεις.
Άλσος Τατοΐου
Η Πάρνηθα εξακολουθεί να κλέβει τις εντυπώσεις με το καταπράσινο τοπίο και τα κρυφά μονοπάτια της. Με απίστευτη θέα και «άπλα», προσφέρεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας και για όσους θέλουν να κουβαλήσουν ποδήλατα στο βουνό. Αρχίστε με μια βόλτα μέχρι τα βασιλικά και ιστορικά ανάκτορα στο Τατόι και καταλήξτε σε άραγμα στο γρασίδι μετά από ένα καλό πικ νικ.
Δάσος Συγγρού
950 στρέμματα πρασίνου και οξυγόνου παρέχει το άγνωστο για τους περισσότερους Αθηναίους του κέντρου, Δάσος Συγγρού. Ένα δασόκτημα στα σύνορα των δήμων Μελισσίων, Αμαρουσίου και Κηφισιάς, με όμορφα μονοπάτια για βόλτες, μικρή παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια και μνημεία, όπως η ορθόδοξη εκκλησία νεογοτθικού ρυθμού, και το αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Το δάσος Συγγρού αποτελεί ιδανική επιλογή για την ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά.
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
Αν και λίγο απόκεντρο, το γνωστό ως «πάρκο του Τρίτση», βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Ένας μικρός αττικός παράδεισος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το πάρκο διαθέτει έξι τεχνητές λίμνες αλλά και τεχνητό κανάλι, εξασφαλίζοντας τη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του. Καταπράσινο τοπίο με μυρωδάτες χαρουπιές, ιδανικό για περιπάτους και ποδηλατάδες, το πάρκο διαθέτει café με καλή μουσική και ποικιλίες φαγητού.
Άλσος Νέας Σμύρνης
Το Άλσος Νέας Σμύρνης αποτελεί εδώ και εκατό χρόνια έναν σημαντικό «πνεύμονα» πρασίνου, στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα που υπάρχουν στους δήμους της Αττικής, με έκταση 50.000 τ.μ., ενώ περιβάλλεται από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, με την πρόσβαση σε αυτό να είναι πολύ εύκολη. Στο χώρο δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, ωστόσο σε καθημερινή βάση, λειτουργεί η παιδική χαρά. Οι περιμετρικοί διάδρομοι χρησιμοποιούνται για άθληση, ασκήσεις και τζόκιν από μεμονωμένα άτομα και από αθλητές σωματείων της πόλης, ενώ ολόκληρη η περίμετρός του καλύπτεται από ποδηλατοδρόμιο.
Πεδίο του Άρεως
Το σιντριβάνι αποτελεί μέρος των υδάτινων υποδομών που κατασκευάστηκαν στο Πεδίον του Άρεως την τριετία 2008-2011, και προέβλεπαν την υπόγεια διασύνδεση με ανακυκλούμενο νερό του κεντρικού σιντριβανιού με την «Υδάτινη Διαδρομή» (Πλατάνια), τους «πίδακες της Γαρδένιας» και τη ρομαντική διαδρομή του «Ροδώνα».
Εθνικός κήπος
Η δημιουργία του Βασιλικού κήπου, του πρώτου οργανωμένου μεγάλου παραδείγματος κηποτεχνίας στην Ελλάδα, οφείλεται στη νεαρή σύζυγο του Όθωνα, Αμαλία. Ο Βασιλικός κήπος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις αρχές του αγγλικού τύπου του 18ου αιώνα σε ύφος «γραφικό» ή φυσικό. Γέφυρες, παγκάκια, πέργκολες, σπηλιές, μικρά περίπτερα. Ένας ελεύθερα διαμορφωμένος μεσογειακός κήπος, όπου όλα όμως είχαν στην πραγματικότητα προσεκτικά μελετηθεί.
θα δει κανείς το παρτέρι με το ηλιακό ρολόι, η δενδροστοιχία με τις ουασιγκτώνιες (φοίνικες) της δυτικής εισόδου, η μεγάλη πέργκολα με τις γλυσίνες, η βόρεια και η ανατολική είσοδος, που προστέθηκαν αργότερα, και ο περίφρακτος χώρος των ζώων στα ανατολικά της μεγάλης λίμνης.
Σήμερα ο Εθνικός κήπος έχει γύρω στα 7.000 δέντρα, 40.000 θάμνους και άλλα μικρότερα φυτά απ’ όλο τον κόσμο και αποτελεί κατ’ουσίαν και έναν ιδιαίτερα πλούσιο, ιστορικό, βοτανικό κήπο. Επτά είσοδοι οδηγούν σε αυτόν: μία από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις από την οδό Ηρώδου του Αττικού, δύο από το Ζάππειο και μία από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας.
Κοινοποίηση
Σχετικά με τον Δημιουργό
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Ετικέτες
- Αθήνα
- Ακαδημία Πλάτωνος
- Άλσος Νέας Σμύρνης
- Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
- Άλσος Τατοΐου
- Βασιλικός κήπος
- Δάσος Συγγρού
- Εθνικός κήπος
- Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Λόφος του Στρέφη
- πάρκα
- Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
- Πάρκο Στρατάρχου Παπάγου
- Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής
- Πεδίο του Άρεως
- πνεύμονες πρασίνου